Current Affairs Month Wise For Government Job And SSC, Railways, UPSC

0

Current affairs play a very important role for every Government job aspirants, a major part of the question comes from the current affairs portion, Its a very good habit to know the current affairs regularly because it helps in clearing the examination.

Our monthly Current Affairs section helps every in competitive exams like RRB, SSC, IBPS, Army, Police, UPSC, and another aspirant and it also makes easy to crack any government exam.   Our Current affairs made by experts and it also covers every aspect of the topic.

Current Affairs
Current Affairs

 

  1. Who has been named as the new chairman of the Internet and Mobile Association of India (IAMAI)?

Answer:  Amit Agarwal 

                  2.  Who will take over as the new Vice-Chairman of IAMAI?

Answer:    Dhruv Shringi

             3.  What is the chemical formula of Methane?

Answer:    CH4

            4. Who has been appointed as the new CEO and first female chief of Warner Bros?

Answers:  Ann Sarnoff

         5.  Name the Parent Organisation of Warner Bros?

Answers:  WarnerMedia

        6. Which state has occupied the top slot among large states in the latest Health Index 2019    released by NITI           Aayog?

Answers:  Kerala

       7.  Which state has emerged as the second-best performer in the latest Health Index released by NITI Aayog?

 Answers: Andhra Pradesh

    8. Manpreet Gony, who recently announced his retirement, related to which sport?

Answers:  Cricket

    9.  Manpreet Gony, who recently announced his retirement, represented which IPL team in the 2018-19 season?

Answers:  Mumbai Indians

10. Who has been appointed as the Managing Director of Boeing Defense India?

Answers: Surendra Ahuja

11.Who is the current CEO of Boeing?

Answers:  Dennis Muilenburg

12. Who has been appointed as the next chief of
India’s Research and Analysis Wing?

Answers: Samant Goel.

13. Who has been appointed as the Director of  Intelligence Bureau?

Answers: Arvind Kumar.

14. For how many times in the past, India has been      elected as a non-permanent member of the
United Nations Security Council?

Answers:  7

15. Under which section of IT Act 1961, the     CBDT has directed its principal chief commissioners of income tax to disclose this information to state-run banks?

Answers:  Section 138 (1) (b)

16.  Who is the current President of the United Nations    Security Council?

Answers: Mansour Al-Otaibi

17. International Day against Drug Abuse and  Illicit Trafficking is being observed globally on:

Answers: 26 June

18. What is the theme of this year’s International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking?

Answers: Health for Justice.

19. Who has been appointed as the next director-general of the Indian Coast Guard?

Answers: Krishnaswamy Natarajan

20. Where is the headquarters of the Indian Coast Guard located?

Answers: New Delhi

21. Recently, who has announced his tie-up with sports equipment brand ASICS?

Answers: Bajrang Punia

22. Which city became the first to effectively ban the sale of e-cigarettes?

Answers: San Francisco

23. Name the mayor of San Francisco?

Answers: London Breed

24. The government extended think-tank NITI
Aayog’s CEO Amitabh Kant’s tenure by ____
years.

Answers: Two

25. Who is the current Vice-Chairman of NITI Aayog?

Answers: Rajiv Kumar

26. Who became the first Chinese national to be elected to head the UN’s Food and Agriculture Organization?

Answers: Qu Dongyu

27. Name the parent organization of the UN’s Food and Agriculture Organization?

Answers: United Nations Economic and Social Council

28. What is the Income Tax limit decided by IT Department for Hindu Undivided Families to disclose their Assets and Liabilities?

Answers: Rs. 50 Lakhs

29. Name the Indian Olympic Association  President, who has been elected as a memberof the International    Olympic Committee?

Answers:  Narinder Batra

30. Vijaya Nirmala, who passed away recently, was famous?

Answers:  Actor and Director

31. Who is the current President of the International Olympic Committee?

Answers:  Thomas Bach

32. As per the new Motor Vehicles (Amendment)Bill passed by Parliament, anyone who is seen blocking the way of an ambulance on roads will be fined for Rs____.

Answers:  10,000

33. As per the Motor Vehicles (Amendment) Bill passed by Parliament, the fine for drinking and driving has been increased from Rs 2,000 to Rs___.

Answers:  10,000

34. Which health insurance firm has announced a strategic partnership with MobiKwik to promote affordable and convenient bite-sized group health insurance products for MobiKwik’s 107 million customers across the
country?

Answers:  Max Bupa

35. Who is the present CEO of fintech platform ‘MobiKwik’?

Answers:  Bipin Preet Singh

36. Who is the current CEO of Max Bupa Health Insurance Company?

Answers:  Ashish Mehrotra

37. Who has become the fastest batsman to reach 20,000 international runs during 2019 World Cup?

Answers:  Virat Kohli

38. In which year, Virat Kohli has been honored with the Padma Shri, India’s fourth-highest civilian award?

Answers:  2017

39. Which state government has extended the benefit of ‘Equal Pay for Equal Work’ to the contractual guest/extension lecturers working in various government colleges of the state?

Answers:  Haryana

40. Who is the present chairman of the Food Safety and Standards Authority of India?

Answers:  Rita Teaotia

41. How much amount has been earmarked by World Bank in order to eliminate Tb in India via a recent agreement?

Answers:  $ 400 Million

42. Who is the present Chief Minister of Haryana?

Answers:  Manohar Lal Khattar

43. Where is the headquarter of the International Atomic Energy Agency (IAEA) situated?

Answers: Vienna, Austria

44. Recently the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has issued draft regulations aiming to mandate packaged food companies to display___colour coding in front of packets of products with high fat, sugar and salt content.

Answers:  Red

45. Which state government has decided to extend the “Amma Odi” (Mother’s Lap) scheme to intermediate students?

Answers:  Andhra Pradesh

46. Under the Amma Odi scheme, how much cash incentive will be credited to the mothers belonging to a BPL family who admit their children in schools be it government or private?

Answers: ₹15,000

47. Who is the present chief minister of Andhra Pradesh?

Answers: YS Jagan Mohan Reddy

48. In context to space explorations, What does NSIL stand for?

Answers:  New Space India Limited

49. New Space India Limited (NSIL), which has been incorporated on 06th March 2019 for Commercial Exploitation of Research and Development, is a wholly-owned subsidiary of whom?

Answers:  Government of India

50. Delhi government has recently introduced which new curriculum for classes 9-12 in 1,024 government-run schools?

Answers:  Entrepreneurship Mindset Curriculum

51. How much seed money will be given to Delhi govt school students to enable them to develop an entrepreneurial mindset?

Answers:  Rs. 1,000

52. What is the name of the plan adopted by India to make use of Nuclear Wastes?

Answers: Closed Fuel Cycle

53. Which term is used to denote a male companion in Urdu, wrt Haj Yatra?

Answers:  Mehram

54. Recently with whom India signs a Loan Agreement worth US$ 400 Million to help Treat and Eliminate Tuberculosis from India?

Answers:   World Bank

55. Which state assembly has recently signed an MoU with World Bank in order to improve   Health Services in the State?

Answers:  Andhra Pradesh

56. Of how much amount of MoU has been recently been signed by Andhra Pradesh Government with the World Bank for improving Health Services in the state?

Answers:  $328 Million

57. Recently India signs a Loan Agreement of US$ 250 Million with World Bank for the development of Roads in which state?

Answers:   Rajasthan

58. Who is the present CM of Rajasthan?

Answers:   Ashok Gehlot

59. Recently Which company has been fined by the European Commission for acquiring Toshiba Corp. before taking merger approval?

Answers:  Canon Inc.

60. How much fine has been imposed by the EU on   Canon Inc. for acquiring Toshiba Corp. without seeking merger approval?
Answers:  $ 32 million

61. Which country has increased India’s Haj quota from 170,000 to 200,000, paving the way for  30,000 more Indians to go for the annual   Islamic pilgrimage to Mecca?

Answers:  Saudi Arabia

62. Name an Indian-born Australian, who recently won the title of Miss Universe Australia 2019  in Melbourne?

Answers: Priya Serrao

63. Who is the current Prime minister of Australia?

Answers:  Scott Morrison

64. In which city Motorists following traffic rules are set to be honored with certificates by the city police under a novel initiative?

Answers:   Hyderabad

65. From which Indian state, Apple’s new VP of operations hails from?

Answers:   Moradabad, India

66. Carlin Dunne, who died recently, was related to which sport?

Answers:   Motorcycle racing

67. Under which program, Motorists following traffic rules across Hyderabad be honoured with a ‘safe driver’ sticker on their vehicle and a certificate?

Answers:  ‘Patrol for Happy Driving’.

68. The government has reduced interest rate on small savings schemes, including NSC and PPF, by __per cent for the July-September quarter.

Answers:  0.1 %

69.    Which state government has imposed a ban on carpooling service offered by cab aggregators  Ola and Uber with immediate effect?
Answers:   Karnataka

70. Who is the current chief minister of Karnataka?

Answers:   H. D. Kumaraswamy.

71. Who won the 2019 Austrian Grand Prix?

Answers:  Max Verstappen

72. Max Verstappen, who recently won the Austrian Grand Prix, represents which team?

Answers:  Red Bull Racing-Honda

73. Who has been appointed as an independent director of the InMobi group?

Answers:  Tarun Khanna

74.   Who is the current CEO of InMobi?

Answers:  Naveen Tewari

75. Which nation has become globally the lowest cost producer of solar power according to an International Renewable Energy Agency (IRENA) recent survey?

Answers:   India

76. Where is the headquarters of the International Renewable Energy Agency situated?

Answers:   Abu Dhabi, United Arab Emirates.

77. Who is the current Director-General of the International Renewable Energy Agency?

Answers:  Adnan Z. Amin.

78. Who has become the second Indian batsman in history to smash three hundred in a World Cup edition?

Answers:   Rohit Sharma

79.   Which team won 2019 UEFA European    Under-21 Championship?

Answers:  Spain

80. What is the name of the new Senior VP of operations in Apple?

Answers:   Sabih Khan

81. What is the name of the tiniest exoplanet discovered by NASA’s Transiting Exoplanet  Survey Satellite(TESS) recently?

 Answers: L 98-59b

82. NASA’s TESS has discovered its smallest exoplanet recently. What does TESS stand for?

Answers: Transiting Exoplanet Survey Satellite.

83. Who became the top scorer of the 2019 UEFA European Under-21 Championship with 7 goals?

Answers:  Luca Waldschmidt.

84. Who has been re-appointed as deputy governor of the Reserve Bank of India (RBI) for one more year?

Answers: NS Vishwanathan

85. Name the Reserve Bank of India’s Deputy Governor, who has resigned from his position recently?

Answers: Viral Acharya

86. Who became the fifth woman IAS officer in Haryana to have been appointed as the State’s new Chief Secretary?

Answers:  Keshni Anand Arora

87. Who is the current governor of Haryana?

Answers:  Satyadev Narayan Arya

88. Which Indian pro boxer became the WBC Asia silver welterweight champion after defeating Thailand’s Fahpetch Singmanassak recently?

Answers:  Vaibhav Yadav

89. Who is the current President of the World Boxing Council?

Answers:  Mauricio Sulaimán

90. Where is the headquarters of the World Boxing Council situated?

Answers: Mexico City

91. Which state government has signed an MoU with the Table Tennis Federation of India (TTFI) regarding hosting of the 21st Commonwealth Table Tennis Championship by the state?

Answers:  Odisha

92. Which city is the venue of the 21st Commonwealth Table Tennis Championship?

Answers: Cuttack

93. Who is the only Indian player to score 4 hundred in a single edition of the World Cup?

Answers:  Rohit Sharma

94. Who is the current Sports Minister of Odisha?

Answers:  Tusharkanti Behera

95. Who is the current President of Table Tennis Federation of India?

Answers:  Dushyant Chautala

96. The Central Educational Institutions (Reservation in Teachers’ Cadre) Bill 2019 will provide ___ percent reservation in jobs for the economically weaker section (EWS).

Answers:  10%

97. Who is the current Minister of Human Resource Development?

Answers:  Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’

98. Which city is the locale of first-ever India International Cooperatives Trade Fair, IICTF?

Answers:  New Delhi

99. Recently Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot has inaugurated which units of Chhabra Super Critical Thermal Power Plant in Baran district?

Answers:   5th and 6th

100. What is an estimated cost of Rajasthan’s 5th and 6th Unit of Chabra Super Critical Thermal Power Station project?

Answers:  9 thousand 550 Crore Rupees

101. The planned capacity of 5th and 6th Unit of Chabra Super Critical Thermal Power Station is:
Answers:  660 Megawatt power each.

102.  Name the three best police stations in India as per latest MHA rankings of police stations for the year 2018?

Answers:    Kalu, Campbell Bay and Farakka
103. Which police station has been ranked the best in the country on its performance in crime prevention?

Answers:  Kalu police station, Bikaner district, Rajasthan.

104. Who has recently become the second cricketer to smash four hundred in a World Cup edition?
Answers:  Rohit Sharma

105. ‘Garuda-VI’ is a joint military exercise between whom?

Answers:   India & France

106. Name the countries who boycotts Osaka Track at G20 Summit 2019?

Answers:    India, South Africa & Indonesia

107. This year which edition of Air Exercise ‘Garuda’ is taking place between India & France?

Answers: VI

108. The 2019 edition of G20 summit is being held in:

Answers: Osaka, Japan

109.  Which Indian batsman has announced his retirement from all forms of cricket recently?

Answers:  Ambati Rayudu

110. Under Kisan Credit Card (KCC) facility, what is the new credit limit for the existing card holders including animal husbandry and fisheries activities?

Answers:  Rs 3 lakh

110. In which year, Kisan Credit Card scheme was introduced by Indian banks?

Answers: 1998

111. Who has officially stepped down as President of the Indian National Congress, a political party in India?

Answers:  Rahul Gandhi

112. Recently which nation has designated the Balochistan Liberation Army (BLA) as a  terrorist organization?

Answers:  United States

113. Name an Indian businessman of the Birla family, who passed away recently?

Answers:  BK Birla

114. The Union Cabinet chaired by __ has given ex-post facto approval for the MoU between India  and the Maldives for the establishment of of passenger and cargo services by sea.

Answers: Narendra Modi

115. What is the currency of Maldives?

Answers:  Maldivian rufiyaa

116. Where did the world’s first underwater Cabinet the meeting took place?

Answers:  Maldives

117. During the PM visit to the Maldives on 8 June 2019, India and Maldives signed MoU’s in the field of:

Answers: Health and Shipping Sector

118. What is the currency of Bangladesh?

Answers:  taka

119. Economic Survey 2018-19 is prepared by:

Answers:  Krishnamurthy

120. Subramanian(Chief Economic Adviser) Bangladesh and China recently signed ____instruments for further strengthening cooperation on power, water resources, culture and tourism.

Answers:  Nine

121. Recently, A Memorandum of Understanding (MoU) has been signed between the Union Public Service Commission (UPSC) and the Civil Service Council of ____, to take forward the cooperation between the Commissions of the two countries.

Answers:  Mongolia
122. Who is the current Chairman of Union Public Service Commission?

Answers:  Arvind Saxena

123. What is the capital of Mongolia?

Answers: Ulaanbaatar

124. The theme of the 2019 Economic Survey is about enabling shifting of gears to sustained economic growth to achieve USD___ economy by 2025.

Answers:  5 trillion
125. Recently, Union Cabinet has approved the MoU between India and _____ for developing, promoting and strengthening mutual cooperation between the judiciaries of the two countries.

Answers:  Morocco

126. Who is the current Prime minister of Morocco?

Answers: Saadeddine Othmani
127. Which company has won the bids to operate the Ahmedabad, Lucknow, and Mangaluru airports, owned by the Airports Authority of India (AAI) through Public-Private Partnership (PPP)?

Answers: Adani Enterprises Ltd

128. Who is the current Chairman of the Adani Group?

Answers:  Gautam Adani

129. Name the world’s largest burn and plastic surgery institute in Dhaka?

Answers: Sheikh Hasina National
130. Burn and Plastic Surgery Institute Which state has become the first in the US to ban discrimination against people based on their natural hair?

Answers: California
131. What is the capital of California?

Answers:  Sacramento

132. Under the recent agreement between Bangladesh & China titled “Letter of Exchange (LoC) on the Rohingya Refugees Rice Aid”, China will provide ____ metric tons of rice to the forcibly displaced Rohingyas from Myanmar.

Answers:  2,500

133. Recently, An agreement has been signed between the Centre for DNA Fingerprinting and Diagnostics (CDFD) and ___ to provide DNA based diagnostic service to the public at a lower cost.

Answers:  CSIR-Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB)

134. Which online retailer has announced to bring 50,000 micro, small and medium enterprises (MSMEs) onto its platform by 2019-end?

Answers:   Flipkart

135. Who is the incumbent Union Minister of MSME in India?

Answers:   Nitin Gadkari

136. Recently which country receives $ 6 billion as a loan package by IMF due to its mounting economic problems?

Answers:  Pakistan

137. Despite loans from China, Saudi Arabia, and the UAE, Pakistan requested IMF for a bailout package worth:

Answers:   $ 6 Billion

138. What is the tenure of the Bailout package provided by the IMF to Pakistan due to its mounting economic problems?

Answers:  3 years

139. Which Indian sprinter won the women’s 200m gold in the Poznan Athletics Grand Prix?

Answers: Hima Das

140. Who has become the third cricketer in history to score 600-plus runs in a World Cup?

Answers: Shakib Al Hasan

141. Who is the One Day captain of Bangladesh national cricket team?

Answers: Mashrafe Mortaza

142. Who has set for scoring most runs by a Pakistan batsman in a single World Cup campaign?

Answers:  Babar Azam

143. Who is the captain of the Pakistan National  Cricket Team?

Answers:  Sarfaraz Ahmed

144. Arjen Robben, who recently announced his retirement, related to which sport?

Answers:  Football

145. The Hong Kong government has approved over USD ____ for relief and rehabilitation work in cyclone-hit Odisha.

Answers:  900000

146. Name the first severe cyclonic storm of the 2019 North Indian Ocean cyclone season?

Answers:  Cyclone Fani

147. Which fintech firm has acquired Singapore-based e-payments startup Red Dot Payment, marking its entry into the Southeast Asian market?

Answers:  PayU

148. Who is the current CEO of PayU?

Answers:  Laurent Le Moal

149. Name the parent company of PayU?

Answers:  Naspers

150. Which Iraqi ancient city along the Euphrates The river has been designated a UNESCO World Heritage Site recently?

Answers:  Babylon

151. Who is the current President of Iraq?

Answers:  Barham Salih

152. Recently, South Central Railway has commissioned the longest electrified tunnel, measuring ___ Kms between Cherlopalli and Rapuru stations.

Answers: 6.6 Km

153. In India, the Longest electrified railway tunnel is built between Cherlopalli and Rapuru stations in a record time of 43 months at a cost of:

Answers:  Rs. 460 crore

154. Recently, the GoI has sanctioned an additional amount of Rs___ crore for the construction of new roads in rural areas of Tripura.

Answers:  Rs.358

155. Who is the current governor of Tripura?

Answers:  Kaptan Singh Solanki

156. Who became the youngest bowler to take a five-wicket haul in World Cups?

Answers:  Shaheen Afridi

157. Which team won 2019 Copa América?

Answers:  Brazil

158. Who became the second teenager after Sachin Tendulkar to win Man of the Match in World Cups?

Answers:  Shaheen Afridi

159. Who has announced his retirement from ODI cricket after Pakistan’s last 2019 World Cup match against Bangladesh?

Answers: Shoaib Malik

160. In which year, Shoaib Malik had announced his retirement from Test cricket?

Answers:  2015

161. Which team won the FIFA Women’s World Cup for a record fourth time?

Answers:  USA

162. Who won the Player of the Match award at 2019 FIFA Women’s World Cup?

Answers:  Megan Rapinoe

163. Name the host country of FIFA Women’s World Cup 2019?

Answers:  France

164. Cameron Boyce, who passed away recently, was famous?

Answers:  Actor

165. Who became the first-ever batsman in history to smash five hundred in a single World Cup?

Answers:  Rohit Sharma

166. Who has become the second Indian after Sachin Tendulkar to score 600 runs in a World Cup?
Answers:  Rohit Sharma

167. Who became the third Indian batsman to touch the 1000-run milestone at the ICC Men’s Cricket World Cup?

Answers:  Virat Kohli

168. Recently, Reliance Jio ties up with which social media giant to launch a nationwide digital literacy drive called ‘Digital Udaan’?

Answers:  Facebook

169. Who is the current Managing Director of Reliance Jio Infocomm Limited?

Answers:  Sanjay Mashruwala

170. Who has retained the top position among batsmen in the latest ICC ODI rankings?

Answers:  Virat Kohli

171. Who has strengthened his top position as the ODI bowler as per Latest ICC ODI rankings?

Answers: Jasprit Bumrah

172. Who won Men’s Singles title at 2019 Canada Open?

Answers:  Li Shifeng

173. Who became top scorer at 2019 CONCACAF Gold Cup with 6 goals?

Answers:  Jonathan David

174. Which Indian badminton player settled for Silver in 2019 Canada Open Super 100 tournament?

Answers:  Parupalli Kashyap

175. Who won Women’s Singles title at 2019 Canada Open?

Answers:  An Se-young

176. Name the host country of this year’s Copa América, the international men’s association football championship?

Answers:  Brazil

177. Who became top scorer at 2019 Copa América with 3 goals and 1 assist?
Answers:  Everton

178. Who won gold in women’s 200m race at Kutno Athletics Meet in Poland?

Answers:  Hima Das

179. Who won the gold in men’s 200m race at Kutno Athletics Meet?

Answers:  Muhammed Anas

180. What is the capital of Poland?

Answers: Warsaw

181. Italy’s _____hills northeast of Venice, which have been cultivated for centuries, were added to the World Heritage list by the UN cultural organisation.

Answers:  Prosecco

182. Who is the current President of Italy?

Answers:  Sergio Mattarella

183. Who has been appointed as the head of cricket at the National Cricket Academy (NCA)?

Answers: Rahul Dravid

184. Where is the headquarters of the National Cricket Academy (NCA) situated?

Answers:  Bengaluru

185. Who is the Current President of Board of Control for Cricket in India(BCCI)?
Answers:  Shyam Kishor Singh

186. Which team recently won CONCACAF Gold Cup title?

Answers:  Mexico

187. Recently, The Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu has released the book’Vivekadeepini’ in ___languages.

Answers:  Ten

188. Answers: Leading sports brand Reebok has signed which Bollywood actress as their new brand ambassador for the Indian market?

Answers:  Katrina Kaif

189. Who has clinched the gold medal in the 53kg category at the Wrestling Grand Prix of Spain?

Answers:   Vinesh Phogat

190. Who has recently released the book titled Vivekadeepini in English and nine Indian languages?

Answers:   Shri M. Venkaiah Naidu(Vice   President of India)

191. Who has won the gold medal in the 68kg  category at the Grand Prix of Spain?

Answers:  Divya Kakran

192. Who has won the silver in the 57kg category at the Grand Prix of Spain?

Answers:  Pooja Dhanda

193. Who is the newly elected Prime minister of Greece?

Answers:  Kyriakos Mitsotakis

194. What is the capital of Greece?

Answers:  Athens

195. Name the Parent Organisation of Reebok?

Answers:   Adidas

196. Which state government has announced to provide Rs 10,000 monthly allowance to Padma Shri awardees belonging to economically weaker section?

Answers:   Odisha

197. Padma Shri award was first given in which year?

Answers:   1954

198. Recently the Reserve Bank of India (RBI) board has finalised a three- year roadmap to improve regulation and supervision, among other functions of the central bank named:

Answers:   Utkarsh 2022

199. Which Indian shot putter has bagged a bronze in the Poznan Athletics Grand Prix in Poland?

Answers:   Tajinder Pal Singh ToorAparna Kumar

200. Who won gold in the senior women’s 49 kg event at Commonwealth Senior Weightlifting Championships?

Answers:  Mirabai Chanu

201. Who won gold in the senior women’s 45 kg event at Commonwealth Senior Weightlifting Championships?

Answers:   Jhilli Dalabehra

202. France to impose green tax of up to €18 on plane tickets from which year?

Answers:   2020

203. Who became the first Indian to win a gold medal at the Summer Universiade in Napoli, Italy?

Answers:   Dutee Chand

204. Who is the current President of France?

Answers:   Emmanuel Macron

205. Recently, Rishikanta Singh grabbed the gold in the senior men’s ___kg event at Commonwealth Senior Weightlifting Championships?

Answers:   55kg

206. AU Celestine, who passed away recently, was related to which sport?

Answers:   Football

207. Merdeka Cup is related to which sport?

Answers:   Football

208. Which Indian movie has won the NETPAC Award at the 23rd Bucheon International Fantastic Film Festival (BIFAN) in South Korea?

Answers:  Gully Boy

209 What does NETPAC stand for?

Answers:  Network for the Promotion of Asian Cinema

210. Who has been appointed as the head of Hero MotoCorp’s new ‘Emerging Mobility’ business
unit?

Answers:   Rajat Bhargava

211. Who is the current MD & CEO of India’s largest two-wheeler maker ‘Hero MotoCorp’?

Answers:   Pawan Munjal

212. Who won the 2019 Croatia Grand Chess Tour title?

Answers:  Magnus Carlsen

213. Who won the gold medal in the women’s 100- metre sprint at the 30th Summer University Games in Naples?

Answers:  Dutee Chand

214. Which nation has become the fifth country in the World Health Organisation (WHO) southeast Asia region to eliminate measles?

Answers:   Sri Lanka

215. Name the Parent Organisation of WHO?

Answers:   United Nations Economic and Social Council

216.  This year who has been awarded with the AIFF’s Best Footballer (Women’s) of the year 2019?

Answers:   Ashalata Devi

217. Recently which country launched Soyuz Carrer Rocket along with 33 satellites?

Answers: Russia

218. Who is the current head of WHO?

Answers: Tedros Adhanom

219. What is the meaning of Soyuz in Russian language?

Answers: Union

220. According to AIFF’s Awards for the year 2019, who has been named Emerging Men’s Footballer of the Year?
Answers: Abdul Sahal

221. Who has been appointed as the Director General (DG) of Directorate General of Civil Aviation (DGCA)?

Answers:  Arun Kumar

222. Who is the current Civil Aviation minister of India?

Answers:  Hardeep Singh Puri

223. Telecom equipment and solutions provider Vihaan Networks Ltd (VNL) has inked a pact with which nation to offer solutions for advancing rural connectivity by developing digital villages in underserved areas?

Answers:  Vietnam

224.  What is the Capital of Vietnam?

Answers: Hanoi

225. What is the currency of Vietnam?
Answers:  Dong
226. Recently the National Museum of Indian Cinema has launched a fortnightly bulletin named “NMIC Bulletin“. It is located in____.

Answers:  Mumbai

227. World Population Day is being observed globally on:

Answers:  11 July

228. A microsoft-owned social networking site for professionals, LinkedIn, has appointed whom as the new country manager for India?

Answers:  Ashutosh Gupta

229. Who is the current CEO of LinkedIn Corporation?

Answers:  Jeff Weiner

230. Recently, the ‘Operation Thirst’ was launched across the Indian Railway (IR) following the direction of Director General of RPF. Who is the current Director General of Railway Protection Force(RPF)?
 

Answers:  Arun Kumar

231. ‘Operation Thirst’, which is in news recently, was launched by?

Answers:  Railway Protection Force (RPF)

232. Who has become the only Indian to enter Forbes magazine’s Highest-Paid Entertainers List 2019?

Answers:  Akshay Kumar

233. Who has topped the Forbes magazine’s Highest-Paid Entertainers List 2019?

Answers: Taylor Swift

234. Name the Indian girl who is one of the two persons in the world to have bagged an internship program at the International  Court of Justice?

Answers:  Isha Kanth

235. Where is the headquarters of ICJ situated?

Answers:  Hague, Netherlands

236. Name the principal judicial organ of the United Nations?

Answers: ICJ or World Court

237. Recently with whom, Indian Institute ofTechnology, Kanpur signed a Memorandum of understanding for research collaboration in newly emerging technologies?

Answers: Prasar Bharati

238. Who is the current CEO of Prasar Bharti?

Answers: Shashi Shekhar Vempati

239. Who recently won a gold medal in the senior women’s 59kg category at Commonwealth Championships?

Answers:  Davinder Kaur

240. Who recently won a gold medal in the senior women’s 64kg category at Commonwealth Championships?

Answers:  Rakhi Halder

241. Who has set a new record for the most number of wickets(27) in a single edition of the World Cup?

Answers: Mitchell Starc

242. Who has set a new record for most catches(12) by a fielder at a single edition of the World Cup?

Answers: Joe Root

243. Recently, the Institute of Company Secretaries of India (ICSI) has rolled out an initiative in the form of a Unique Document Identification Number (UDIN). It will be mandatory for every document except____.

Answers:  e-form

244. Who has become the first civil servant to scale Mount Denali, the highest peak in NorthAmerica?

Answers: Aparna Kumar

245. Who is the current President of the Institute of Company Secretaries of India?

Answers: Ranjeet Kumar Pandey

246. Legendary Brazilian musician João Gilberto, who died recently, also known as?

Answers:  Father of Bossa Nova

247. In connection to which mission, Defence Ministry has recently signed an MOU with the Intellectual Property Facilitation Cell (IPFC), and the National Research Development Corporation (NRDC)?

Answers:  Mission Raksha Gyan Shakti

248. 7Mission Raksha Gyan Shakti was formally launched by Nirmala Sitharaman in which year?

Answers:  2018
249. According to RBI, how many NBFC’s have been terminated from their services due to failing to meet minimum capital requirements in FY 2019?

Answers:  1701

250. What does NBFC stand for?

Answers:  Non-Banking Financial Company

251. Soumendranath Kundu, who passed away recently, was related to which sport?

Answers:  Cricket

253. Who has been appointed as Secretary of Overseas Indian Affairs?

Answers:  Vikas Swarup

254. Ministry of Overseas Indian Affairs was merged with the Ministry of External Affairs in which year?

Answers:  2016

255. Who has become the first-ever batsman to slam four consecutive 50-plus scores in World Cup knockouts?

Answers:  Steve Smith
256. Recently, Which Indian mobile network the operator has partnered with PUBG Corp to give PUBG Lite players exclusive in-game rewards?

Answers:  Reliance Jio

257. Who has been appointed as the MD and Chief Financial Officer of the World Bank Group?

Answers:  Anshula Kant

Enter Correct Details To Receive Fast Updates In Your Inbox.

258. Who is the current President of the World Bank Group?

Answers:  David Malpass

259. Who is the current CEO of World Bank Group?

Answers:  Kristalina Georgieva

260. Name the former England football team striker, who has recently announced his retirement?

Answers:  Peter Crouch

261. Peter Crouch is related to which sport?
Answers:  Football

262. Who broke the Youth World, Asian and Commonwealth records with a lift of 136 kg in the snatch category at CommonwealthWeightlifting Championship?

Answers: Jeremy Lalrinnunga

263. Jeremy Lalrinnunga, Who recently broke the youth World, Asian, and Commonwealth records, is related to which sport?

Answers:  Weightlifting
264. According to 2019 global Multidimensional Poverty Index (MPI), which the state of India has reduced the MPI values fastest?

Answers: Jharkhand

265. Name the three dimensions, which are used to calculate the Multidimensional Poverty Index (MPI)?

Answers: Health, Education, and Standard of living.

266. Under which scheme, an Agri-Business Incubation Centre has recently started in the Indira Gandhi Agriculture University of Raipur?

Answers: RAFTAAR

267. What does RAFTAAR stand for?

Answers:  Remunerative Approaches for Agriculture and Allied Sectors Rejuvenation.

268. Who is the current Chief Minister of Chhattisgarh?  

Answers:  Bhupesh Baghel

269. Who recently won first-ever medal for India in the World Tour Platinum Australian Open?

Answers:  G Sathiyan and Anthony Amalraj

270. Recently, a total number of two thousand 437sporting talents have been identified for support under _____.

Answers: Khelo India Scheme

271. Recently, Google-owned content sharing app YouTube has introduced a new education feature called?

Answers: Learning Playlists

272. Who is the current CEO of Youtube?

Answers:  Susan Wojcicki

273. Under which yojana, West Bengal Government has decided to construct 8 lakh 30 thousand houses for the people belonging to economically weaker sections?

Answers:  Bangla Awas Yojana

274. Who is the current governor of West Bengal?

Answers:  Keshari Nath Tripathi

275. Who has won the ICC Cricket World Cup 2019?

Answers:  England

276. Which term is used in Cricket to denote an Over once the match ties?

Answers:  Super Over
277. Who has been named player of the series in CWC 2019?

Answers: Kane Williamson (New Zealand)

278. In ICC Cricket World Cup 2019, the maximum no. of runs scored by whom?

Answers: Rohit Sharma (648)

279. In ICC Cricket World Cup 2019, the maximum no. of wickets taken by whom?

Answers: Mitchell Stark (27)
280. Name the first-ever England player, who has been named Man of 2019 WC Final?

Answers:  Ben Stokes

281. What is the prize money offered to the Winner of CWC 2019?

Answers:  4 Million USD

282. In the CWC 2019, who has been named Player of the World Cup?

Answers:  Kane Williamson

283. Till now in how many times England hosted Cricket World Cup?

Answers:  5 times (1975, 1979, 1983,1999 and 2019)

284. In the 133rd edition of Wimbledon, who bagged the title in Men’s category?

Answers:  Novak Djokovic (Serbia)

285. In the 133rd edition of Wimbledon, who bagged the title in Women’s category?

Answers:  Simona Halep (Romania)

286. Reko Diq mine is located in which country?

Answers:  Pakistan

287. The 2019 Wimbledon Championship is the ____ edition of the tournament till now.

Answers:  133rd

288. Name the Indian Sprinter who has bagged her third international gold in two weeks after winning the women’s 200m event at the Kladno Memorial Athletics Meet in Czech Republic?

Answers:  Hima Das

289. The 2019 edition of Kladno Memorial Athletics Meet concluded in:

Answers:  Czech Republic

290. Who has won the British Grand Prix 2019?

Answers:  Lewis Hamilton

291. Name the only formula one driver who has a record of winning 6 British Grand Prix Titles till now?

Answers:  Lewis Hamilton (Mercedes)

292. How much penalty has been sanctioned by GoI on individuals who fail to quote their Aadhaar number accurately in the documents related to high-value transactions?

Answers: Rs. 10000

293. Which section of IT Act provides for penal provisions on violations related to the use of PAN?

Answers:  Section 272B

294. Permanent Account Number comprised of how many alphanumeric digits?

Answers:  10

295. Kartarpur City is situated on the banks of which river?

Answers:  Ravi

296. What is the number of Sikh pilgrims who were allowed to travel to Kartarpur via a Corridor provided by Pakistan?

Answers:  5000/day

297. What is the name of the Computer password an inventor who passed away recently?

Answers:  Fernando Corbató

300. In context to Computers, what does CTSS stands for?

Answers:  Compatible Time-Sharing System

301. Which country has been fined by the World Bank to pay $5.8 billion to Tethyan Copper?

Answers:  Pakistan

302. Which country launched SPEKTR-RG telescope intended to map X-rays across the sky?

Answers:  Russia

303. World Bank court orders Pak to pay ___ to Tethyan Copper.
Answers:  $5.8 billion
304. Which Bollywood star will be awarded an honorary doctorate by La Trobe at the Indian Film Festival of Melbourne?

Answers:  Shah Rukh Khan

304. Which Bollywood actor will be the chief guest at 10th edition of Indian Film Festival of Melbourne?

Answers:  Shah Rukh Khan

305. Who has been appointed as the new Governor of Himachal Pradesh?

Answers:  Kalraj Mishra

306. Who has been appointed as the Governor of Gujarat?

Answers:  Acharya Devvrat

307.   Who has been named the captain of the team of the ICC Men’s Cricket World Cup 2019?

Answers:  Kane Williamson

308. Which two Indians are included in the list of the team of the ICC Men’s Cricket World Cup 2019?

Answers:  Rohit Sharma and Jasprit Bumrah

309. Who has been appointed as the new deputy CM of Goa?

Answers:   Chandrakant Kavlekar

310. Who is the current Chief Minister of Goa?

Answers:  Pramod Sawant

311. What is the capital of Goa?

Answers:  Panaji

312. Which country will host the ISSF World Cup in March 2020?

Answers:  India

313. Who is the current President of International Shooting Sport Federation (ISSF)?

Answers:  Vladimir Lisin

314. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a monetary penalty of ____ on State Bank of India for violating various norms.

Answers:  7 crore

315. The World Bank has recently signed a ____loan agreement to help Kerala enhance its resilience against natural disasters and climate change.

Answers:  $250 million
316. Name the Parent company of PUBG Corporation?

Answers:  Bluehole

317. Name the former Indian wicketkeeper, who has been appointed as the interim coach of the USA cricket team?

Answers:  Kiran More

318. Which former Indian spinner has been appointed as spin bowling advisor of the USA cricket team?
Answers:  Sunil Joshi

319. Pernell Whitaker, who passed away recently, was related to which sport?

Answers:  Boxing

320. Name the administrator of Russian Space Agency Roscosmos?

Answers:  Dmitry Rogozin

321. Who is the current Chairman of SBI?

Answers:  Rajnish Kumar
322. Recently which state government has announced to give 10% reservation to those members whose family’s gross annual income is below Rs. 8 lakh?

Answers:  West Bengal

323. Who is the incumbent governor of West Bengal?

Answers:   Keshari Nath Tripathi

324. Name the Brand sponsor of 2019 Intercontinental Cup?

Answers:   Hero Motor corp.

325. In which city the second edition of Intercontinental Cup 2019 was concluded recently?

Answers:   Ahmedabad

326. Name the first Indian Batsman who became the highest run-getter in a World Cup?

Answers:   Sachin Tendulkar

327. In the CWC 2019 who is on the second spot after Rohit Sharma as the second-highest run-scorer?

Answers:  David Warner (647)

328. Recently who has been named Vice President of Mergers and Acquisitions of Coca Cola India?

Answers:  Sarvita Sethi

329. Name the inventor of Coca Cola (Beverage)?

Answers: John Stith Pemberton (1886)

330. Name the CEO of Coca Cola Company?

Answers:  James Quincey

331. What is the erstwhile of Nayara Energy?

Answers:  Essar Oil Ltd.

332. What is the capital of Chhattisgarh?

Answers:  Raipur

333. Where did Nayara Energy planning to invest $850 mn in order to build a petrochemical plant?

Answers: Vadinar (Gujarat)

334. Name the ICC women’s player of the year 2018, who has received the Arjuna award from  Sports and Youth Affairs Minister Kiren Rijiju recently?

Answers:  Smriti Mandhana
335. Rohan Bopanna, who recently conferred with Arjuna Award, is related to which sport?

Answers: Tennis

336. Who has been elected as the European Commission’s first female president?

Answers: Ursula von der Leyen

337. Who is the first Vice President of the European Commission?

Answers: Frans Timmermans

338. Recently, National Digital Health Blueprint released by whom?

Answers:   Harsh Vardhan
339. Who is the chairman of the committee which was constituted by the health ministry to create an implementation framework for the National Digital Health Blueprint?

Answers:   J Satyanarayana

340. Who has been appointed as the new governor of Chhattisgarh?

Answers:  Anusuiya Uikey

341. Who has been appointed as the new governor of Andhra Pradesh?

Answers:   Biswa Bhusan Harichandan

342. Recently, Microsoft Corporation co-founder Bill Gates has been replaced by ____ as world’s second-richest person.

Answers:   Bernard Arnault

343. According to the recent Bloomberg Billionaire Index, Bill Gates has been dropped to ____position.

Answers:   3rd

344. Archer Deepika Kumari won a ____medal at the 2020 Tokyo Olympic Games test event.

Answers:   Silver

345. Deepika Kumari is related to which sport?

Answers:   Archery

346. Who will formally step down as managing director of the IMF on September 12?

Answers:   Christine Lagarde

347. What is the erstwhile of PMO?

Answers:   Prime Minister’s Secretariat

348. Who is the current Chief Economist of International Monetary Fund?

Answers:   Gita Gopinath

349. Who has been appointed as an international judge of the Singapore International Commercial Court(SICC)?

Answers:  AK Sikri

350. Who is the current Prime minister of Singapore?

Answers:   Lee Hsien Loong

351. Who has been recently appointed as the Delhi’s environment minister?

Answers:  Kailash Gahlot

352. Nelson Mandela International Day is celebrated each year on:

Answers:   18 July

353. The Nobel Peace Prize 1993 was awarded jointly to Nelson Mandela and ____ for their work during the civil rights revolution in South Africa.

Answers:  Frederik Willem de Klerk

354. Internet Saathi’ program, which is in news recently, is a joint initiative of Google India and___.

Answers:   Tata Trusts

355. Recently, Internet Saathi’ program has been expanded to which two new states?

Answers:   Punjab & Odisha Recently,

356. Hima Das won the women’s____race at the Tabor Athletics Meet in Czech Republic.

Answers:   200m

357. Who won the gold in men’s 400m race at theTabor Athletics Meet in the Czech Republic?

Answers:   Muhammad Anas

358. Who won his second ISSF Junior World Cup gold in the men’s 25m rapid fire pistol?

Answers:   Anish Bhanwala

359. Anish Bhanwala is related to which sport?

Answers:   Shooting

360. Swarup Dutta, who passed away recently, was a veteran actor of which regional cinema?

Answers:   Bengal

361. Name the founder of Virgin Orbit?

Answers:   Richard Branson

362. Recently, the Sangeet Natak Akademi has named ___eminent personalities in the field of performing arts.

Answers:   Four

363. In the field of dance ___ eminent artistes have been selected for Sangeet Natak Akademi Fellowships.

Answers:   9

364. The International Cricket Council (ICC) has suspended ______ Cricket with immediate the effect over violation of the global body’s constitution which doesn’t allow any government intervention.

Answers:   Zimbabwe
365. Where is the headquarters of the International Cricket Council situated?

Answers:   Dubai, United Arab Emirates

366. Who is the current CEO of the International Cricket Council?

Answers:   Manu Sawhney

367. Which state government has launched a Student Police Cadets (SPC) program for school students to make them aware of basic laws and legal procedures?

Answers:   Rajasthan

368. Who is the current governor of Rajasthan?

Answers:   Kalyan Singh

369. Which former Indian sprinter has been nominated for the International Association of Athletics Federation’s (IAAF) ‘Veteran Pin’ for her outstanding service to the sport?

Answers:   PT Usha

370. Where is the headquarters of the International Association of Athletics Federations (IAAF) located?

Answers:   Monaco

371. Who is the current President of the International Association of Athletics Federations (IAAF)?

Answers:   Sebastian Coe

372. Name the former Airbus VP, who has been recently appointed as the Chief Operating Officer (COO) of GoAir?

Answers:   Miranda Mills

373. Who is the current MD and CEO of GoAir?

Answers:   Jeh Wadia

374. Name the two new districts of Tamil Nadu:

Answers:   Tenkasi and Chengalpattu

375. Who is the current Chief Minister of Tamil Nadu?

Answers:   Edappadi K. Palaniswami

376. Who is the governor of Tamil Nadu?

Answers:  Banwarilal Purohit

377. Who became the sixth Indian cricketer to be inducted into the ICC Hall of Fame?

Answers:   Sachin Tendulkar

378. Name the three ministries who have signed an MoU with the Ministry of Health for enhanced cooperation to end TB by 2025?

Answers:   Ministry of AYUSH,

379. Defense and Railways Name the Union Minister of Ministry of Health and Family Welfare?

Answers:   Harsh Vardhan

380. Recently who has been named as the Private Secretary to PM?

Answers:  Vivek Kumar

381. Under which program Virgin Orbit has signed an initial agreement to develop small satellite launch capabilities for the UK’s Royal Air Force?
Answers:   Artemis Programme

382. Recently who broke the men’s junior world record in rifle three positions event in the ISSF Junior World Cup 2019?

Answers:    Aishwarya Pratap Singh

383. The ISSF Junior World Cup 2019 is being organized in which country?

Answers:   Germany

384. Who became India’s 64th Grandmaster?

Answers:   Prithu Gupta

385. In which year India’s 1st Grandmaster, Anand Viswanathan clinched the title?

Answers:  1988

386. What is the name of the architecture behind Petrons Towers, who died recently?

Answers:   Cesar Pelli

387. Who has been conferred with the 2019 Mohun Bagan Ratna?

Answers:   Keshav Dutt and Prasun Banerjee

388. Mohun Bagan Ratna related to which sports?

Answers:   Football

389. The Appointments Committee of the Cabinet approved whom as Joint Secretary to President Ram Nath Kovind?

Answers:    Ajay Bhadoo

390. Ajay dhaboo currently IAS of which state?

Answers:   Gujarat

391. According to ISRO, the Chandrayaan-2 moon  mission will explore which area of the moon?

Answers:   Moon’s South Pole

392. Chandrayaan -2 spacecraft has how many modules?

Answers:  Three

393. Spacecraft Lander is also known as:

Answers:   Vikram

394. Which rocket will carry Chandrayaan-2 into space?

Answers:   GSLV Mk-III

395. India has rejected which among the following leader’s claim that PM Modi asked him to be the mediator in Kashmir issue?

Answers:   Donald Trump

396. The Supreme Court has extended the deadline for Final NRC publication till which date?

Answers:   August 31st

397. Former Japanese diplomat Yukiya Amano passed away recently at the age of 72. Amano   was the chief of which among the following UN agencies.

Answers:   International Atomic Energy Agency

398. Which among the following nations has extended the emergency for another month?

Answers: Sri Lanka

399. When is National Broadcasting Day observed every year in India?

Answers:  23rd July

400. Who won the 2019 Sangita Kalanidhi award of Madras Music Academy?

Answers:  S. Sowmya

401. Who is appointed as the Vice Chief of the Indian Army?

Answers:  Lt Gen Manoj Mukund Naravane
402. Which research lab recently raised USD 1 billion from Microsoft?

Answers:  OpenAI

403. The Supreme Court recently ordered to cancel the RERA registration of which real estate
company?

Answers:  Amrapali Group

404. Which government department has initiated ‘no bill, no payment’ campaign on complaints about vendors charging money arbitrarily?

Answers:  Indian Railways

405. Chandrayaan-2 is scheduled to take off from which among the following places?

Answers: Sriharikota

406. Where is the headquarters of the EU?

Answers:  Belgium

407. What is the venue of 11th DefExpo India2020?

Answers:  Lucknow

408. What is the name of Bangladeshi author whose residence permit has been extended for one year by the Union Home Ministry?

Answers: Taslima Nasreen

409. How much fund has been sanctioned by the government of India for cleaning 34 rivers in India?
Answers:  Rs 5870 crore

410. Who among the following players has been rested for India’s tour of West Indies in August 2019?

Answers:  MS Dhoni

411. Who among the following won her fifth gold medal in the last 19 days?

Answers: Hima Das

412. The British Airways has canceled its services for a week to which city?

Answers:  Cairo

413. Which minister presented a report card of 50 days of the Modi 2.0 government?

Answers:  Prakash Javadekar

414. WHO has declared the Ebola outbreak in which among the following countries as a global health emergency?

Answers:  DR Congo

415. Which among the following became the 76th signatory country to join the International Solar Alliance?

Answers:  Palau

416. Which Indian company recently completed the acquisition of a 100 percent stake of Hamleys Global Holdings Ltd (HGHL)?

Answers:  Reliance

417. Which cricketer currently holds the number 1  spot in ICC Test Rankings?

Answers:  Virat Kohli

418. Which state’s assembly has passed a bill raising OBC quota to 27 percent?

Answers:  Madhya Pradesh

419. Which state government has decided to bring a legislation to ensure journalists’ job security?

Answers:  West Bengal

420. According to the IMF’s World Economic Outlook, July 2019 what will be the growth
rate of India in the year 2020-21?

Answers:  7.2%

421.  Who has been chosen as the next Prime Minister of United Kingdon?

Answers:  Boris Johnson

422. Biswa Bhusan Harichandan has taken charge as the Governor of which among the following
states?

Answers:  Andhra Pradesh

423. When will World Test Championship begin

Answers:  August 1st

424. Which country has recently imposed a Carbon Tax?

Answers:  South Africa

425. In which city of India amount of pollutant particles of ozone has increased almost one and a half times during the last one year?

Answers:  Delhi

426. After the successful launch of Chandrayaan-2 by India, which country has expressed a desire to work on space programs with India?

Answers:  China

427. According to the fortune global list which company has become top-ranked in the world?

Answers:  Walmart

428. Which company has become India’s top company according to fortune global list?

Answers:  RIL

429. Currently how many members are in the
European Union?

Answers:  28
430. The famous architecture Cesar Pelli, who designed the Petronas Twin Towers in Malaysia hailed from which country?
Answers:  Argentina

Who is the current Chief Minister of Kerala?

Answers:  Pinarayi Vijayan

Below is the Current Affairs Question in PDF Format students can download it and read from mobile and desktop and tab.

Click Here To Download Current Affair Series

Download (1023KB)

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.